Minneord: John L. Hansen

1929 - 2020

John L Hansen har gått bort i en alder av 91 år. Hamarkameratenes mest framtredende leder og æresmedlem er ikke lenger blant oss. Det er blant annet takket være hans pågangsmot, engasjement og evne til å realisere et mangfold ideer at HamKam trådte fram som en av Norges ledende fotballklubber på sekstitallet og innover på syttitallet.

John var som ung gutt vitne til byggingen av Briskeby Gressbane i regi av Briskebyens Fotballag. Senere ble BFL sammen med Hamar Arbeideridrettslag til Hamarkameratene i 1946. Som Briskebygutt måtte det bli HamKam. Både som aktiv fotballspiller og tillitsvalgt fra ung alder satte han preg på klubben sin i etter hvert flere tiår. Allerede i en alder av 22 år ledet John hovedstyret i en klubb som den gang hadde et stort antall idrettsgrener organisert og som i denne tiden var et stort idrettslag. Gjennom årene var rekken av tillitsverv mange, men både som leder av yngres avdeling, fotballgruppen og hovedlaget fikk han anledning til å sette ut i livet, sammen med andre engasjerte hamarkamerater, den utviklingen som har gjort HamKam til den klubben vi kjenner i dag. Spesielt var broren Oddvar og John gode sparringpartnere for hverandre fram til brorens altfor tidlige bortgang. Da falt det på John å føre brødrenes ideer om en framtid for klubben videre, og han satt som fotball-formann fra 1966 fram til 1973.

I Johns tid ble HamKam å regne med i norsk fotball, en klubb som tidlig hadde et viktig samlingspunkt på klubbhuset Arena, som hadde Norges andre oppvarmede gressmatte, som var regionens og hele Innlandets lag, og som introduserte flere av Norges beste fotballspillere, også for spill på det norske landslaget.

HamKams historie er uløselig knyttet til John L Hansen. Og John til HamKam. Han var en av våre fremste menn, og æresmedlem. Hvis noen var HamKam var det John. Han kjente alle, så alle, snakket med alle. Men han visste også både hva og hvor han ville med sitt engasjement. HamKams historie ville ikke vært den samme uten denne ukuelige pådriveren som alltid fant en vei til framgang og utvikling for klubben sin.

Som politiker for Arbeiderpartiet rakk han i tillegg i mange år å gjøre viktig politisk arbeid i Hamar samtidig som arbeidet i forsikringsbransjen krevde sitt. Nettverket var stort. Slik sett var John en realpolitiker med vekt på å få ting gjort. Slik det også var i HamKam. Det var alltid ting å gjøre, alltid noe å ordne. Og John ordnet.

På sine eldre dager måtte John, den gangen som hovedlagets leder, oppleve å se Briskeby overlatt til Hamar Kommune. Dermed ble også klubbhuset etter hvert fraflyttet og gitt opp. Det er en kjent sak at John opplevde dette som et stort nederlag. Stor var derfor gleden over å se planene om et nytt klubbhus ta form. Det er leit at han ikke får se huset ferdig bygget. Et klubbhus var grunntanken i Johns tanker om klubbens sjel og identitet.

Selv om helsa etter hvert ville gå sine egne veier, var John fortsatt en mann å treffe ute på tur. Hans spaserturer var uendelige selv om synet etter hvert kunne svikte ham. Han kjente sin by. Også andre utfordringer med helsa kunne være krevende, men han var en regelmessig deltaker på 11-kaffen på Briskeby så lenge helsa holdt. Med fast plass på bordenden og kaffen servert av gode klubbvenner.

Våre tanker går til Undis som fulgte John gjennom livets høst, og til Bente og Thor, barnebarna og resten av familien.

En ekte legende i vår tid og våre liv har gått bort. I HamKam antagelig den største av alle. HamKam blir ikke det samme uten John. Men historiene lever videre, og vi som står igjen skal i takknemlighet minnes hans utrettelige virke og engasjement for det fellesskapet vi alle er en del av. Med dyp respekt lyses fred over John L Hansens minne. Du blir med oss videre. Vi skal passe på klubben vår videre når du ikke lenger er her.

Per Gustavsen                                                                                                                                                                   Styreleder Hamarkameratene

På vegne av alle Hamarkamerater

Annonse fra Obos-ligaen: