Enkerud prøvespilte for HamKam i 2008

Det skulle gå ti år fra første gang Jonas Enkerud (31) var HamKam-aktuell til han ikledde seg den grønne og hvite drakta. I sin tredje sesong som HamKam-spiller har han scoret i tre av de fire første seriekampene. Og han har ikke tenkt å stoppe med det.

Av Mattis Røhne

Jonas Enkerud har vært omtalt som en interessant spiller for HamKam nesten helt siden han som 16-åring spilte A-lagsfotball for moderklubben Kjellmyra. I mellomtiden har 31-åringen spilt for Flisa, Nybergsund, Eidsvold Turn og Elverum før HamKams Espen Olsen tok kontakt med Elverum-spilleren høsten 2018.

Da hadde daværende HamKam-trener Kevin Knappen allerede vært på tråden året før, men med ett år igjen av kontrakten med Elverum, var det egentlig ikke aktuelt å skifte beite. Å løse ut Jonas fra kontrakten med Elverum ble aldri noe hett tema på Briskeby.

UNG UTGAVE: Jonas Enkerud var igjen på Hamams ønskeliste som 19-åring. Faksimile HA.
UNG UTGAVE: Jonas Enkerud var igjen på Hamams ønskeliste som 19-åring. Faksimile HA.

Spennende unggutt
Men HamKam-interessen startet enda tidligere. I 2008 var unge Enkerud på prøvespill i HamKam uten at det ble noe håndfast ut av det, men som HamKams daværende sportssjef Lars Tjærnås uttalte til HA:

- Han er en spennende unggutt som scorer mange mål.

Unge Jonas selv syntes det var både inspirerende og fristende å bli vist interesse fra en klubb på et høyere nivå.

- Samtidig har jeg godt av å være i 3. divisjon ett år til, og derfor har jeg valgt å bli i Flisa, sa 18-åringen, som heller ikke fikk noe konkret tilbud av HamKam den gangen.

Jonas fortsatte som en spennende unggutt som scoret mange mål, og i Flisa var han toppscorer i 2009 og 2010 før turen gikk til Nybergsund.

Gilmores groin
I Sundet ble det både opp- og nedturer for Kjellmyra-gutten. På 75 kamper noterte han seg for 25 mål, men slet også med skader, og i 2012 ble han operert for gilmores groin.

- Det hang i hele 2013, og det var først på nyåret jeg var helt frisk og kunne spille for fullt igjen. Siden har det vært bra, forteller Enkerud, som tok en sesong i Eidsvold Turn og scoret 11 mål på 20 kamper før turen gikk til Elverum.

Her var han med på å spille Elverum både opp- og ned i 1. divisjon, og avsluttet sin Elverum-karriere med 21 seriemål i 2. divisjon. For høsten 2018 var Espen Olsen på telefonen og lurte på om goalgetteren kunne tenke seg en overgang til HamKam.

Flere aktuelle
- Jeg var også i dialog med Kongsvinger og Raufoss i tillegg til et par andre klubber før jeg valgte HamKam, forteller Jonas. Men han syntes ikke alt gikk helt på skinner den første sesongen på Briskeby.

- Det var nye trenere, nye spillere og en ny måte å spille på, og jeg synes ikke jeg fikk så mange muligheter til å spille spiss. Jeg fikk ikke den rollen i laget jeg hadde mest lyst på, sier Enkerud ærlig.

Han synes han kom langt mer til sin rett i fjor, og i år har han fortsatt der han slapp. Ikke bare som en hardtarbeidende måljagende spiss, men også en spiller som legger ned mange meter i defensiv jobbing.

- Løpsstyrken har alltid vært en av kvalitetene mine i tillegg til å være litt lur i boksen.

- Forskjellen nå og i fjor?

- Nå har vi åtte poeng mer. Vi scoret mye da også, men slapp gjerne inn ett mer enn vi scoret. Nå er vi mye mer solide i 90 minutter. Kjetil Rekdal har fått inn mer go i laget, fastslår 31-åringen som har rukket å utdanne seg som kroppsøvingslærer og fysioterapeut ved siden av leken med ball.

Traff alt som var
Tidlig i vår uttalte Kjetil Rekdal at Jonas Enkerud hadde truffet det som var mulig å treffe både i og utenfor mål på treningene i Furneshallen. I seriespillet har 31-åringen scoret i tre av fire kamper, og han har ikke tenkt å gi seg med det.

- Tenk om det skulle fortsette slik utover sesongen, Jonas?

- Ja, da kan vi begynne å prate, humrer 31-åringen, som i motsetning til sin lillesøster Tonje Enkerud aldri har spilt landskamper for Norge. Tonje har yngres landskamper i både håndball og fotball, men valgte å satse på håndball med Storhamar inntil hun nå er klar for å spille i dansk eliteserie for Viborg.

FAKTA

 • NAVN: Jonas Enkerud.

 • FØDT: 25.04.1990.

 • SIVIL STATUS: Samboer med Marielle Kolstad Rønningen.

 • UTDANNELSE/YRKE: Fotballspiller, fysioterapeut, kroppsøvingslærer.

 • TIDLIGERE KLUBBER: Kjellmyra, Flisa, Nybergsund, Eidsvold Turn, Elverum.

 • MERITTER: Opprykk til 1. divisjon med Elverum.

 • POSISJON PÅ BANEN: Spiss/kantspiller.

 • HAMKAM-SPILLER Å SE OPP FOR: Halvor Rødølen Opsahl.

 • FAVORITTLAG: Manchester United.

 • FAVORITTSPILLER: Cristiano Ronaldo.

 • AKTUELL: Har scoret tre mål på de fire første kampene i OBOS-ligaen.

Annonse fra Obos-ligaen: