Farvel til en tribune full av glede og frustrasjon

I 39 sesonger har den opplevd oppturer og nedturer, jublende HamKam-supportere, men også frustrasjon og tunge stunder. Etter at HamKam 29. april 1984 innviet sitt flotte overbygde tribuneanlegg med 2400 sitteplasser, er det blitt jublet for fem opprykk og felt tårer for fire nedrykk. I samme periode har tribunesliterne vært involvert i åtte sesonger med kvalikkamper. Nå er det slutt for det som en gang var HamKams stolthet.

Annonse:

Av Mattis Røhne

Tirsdag 31. mai i 1983 innkalte HamKams fotballstyre til ekstraordinært årsmøte. Styreformann Jan Stensrud har én post på programmet: Ny sittetribune som skal erstatte den gamle ståtribunen på langsiden mot Skogveien Auto. Tribunen skal være klar til seriestart i 2. divisjon, avdeling A (nivå 2) mot Odd 29. april 1984.

Tribuneanlegget var beregnet til å koste to millioner kroner, og DnC bevilget et lån på hele summen. HamKam skulle nedbetale lånet med 300.000 kroner de neste 20 årene, og den årlige summen skulle komme i form av 50.000 i driftstilskudd fra Hamar kommune, 16.000 i utleieareal, 70.000 i reklameinntekter og 146.000 i økte billettinntekter. De gjenstående 18.000 kronene skulle hentes inn på andre måter.

Da HamKam-medlemmene gikk hjem den kvelden hadde de vært med på å gjøre et enstemmig vedtak om å bygge det nye tribuneanlegget.

God byggepris
- Anlegget var absolutt realiserbart, forteller Jan Stensrud.  - Vi fikk en god pris av byggmester Martin M. Bakken, som på sin side fikk viktig vinterarbeid for sine ansatte. Avtalen på lånet med DnC var en rente på 11 prosent, men som mange sikkert husker, skulle det komme en periode i norsk økonomi da rentene steg. Renten på vårt lån gikk etter hvert opp i 17-18 prosent, og det skulle klubben slite med, forteller Stensrud.
 

Jan Stensrud
Jan Stensrud

I formannens innledning i årsberetningen for 1984 skriver Jan Stensrud at 29. april 1984 ble en merkedag for HamKam. Et strålende vær og et feststemt publikum dannet rammen omkring åpningen av vår nye overbygde sittetribune.

Den skulle til slutt koste drøyt 2,6 millioner kroner etter investeringen av grønne og hvite seter der HAM – KAM lyste mot oss i hvitt på grønn bunn på hele tribunen.

Mønsterklubb
Medlemmene følte stolthet og ære over klubben sin, og sammen med Bryne ble HamKam omtalt som mønsterklubber i Norge. HamKam fikk besøk av både forbundsledelsen og flere klubbledere som ville høre om arbeidet som ble gjort i HamKam. Og interessen for det det nye, flotte tribuneanlegget trigget mange.

Åpningskampen
Så var det søndag 29. april 1984, da. Odd fra Skien var gjester i serieåpningen og dåpen av tribuneanlegget på Briskeby. En av datidens store komikere – om ikke standupkomiker, selv om han både sto og gikk – var leid inn. Arve Opsahl varmet opp Briskeby-publikummet med vitser på en av sommerens varmeste dager.

Men det var jo fotball folk var kommet for å se, og HamKam hadde ambisjoner om opprykk til eliteserien. Det var optimisme i Hamar, og det startet da også fortreffelig.

2.400 av de 3.676 betalende tilskuerne på den nye tribunen fikk kjenne varmen fra ei het sol og se en blendende fotballforestilling av HamKam ute på Gressbana. De grønne og hvite spilte drømmefotball. 1-0: Cato Erstad. 2-0: Terje Kojedal. 3-0: Viggo Sundmoen. 4-0: Tor Arne Granerud.

Og så trøstemålet da. 4-1: Lars Petter Røise på straffespark.

HamKam hadde funnet seiersmelodien foran klubbens nye stolthet, og nå var eliteserien det klare målet.

Kvalifiseringsspill
Da de 22 seriekampene var spilt, rykket Mjøndalen (og Brann fra avdeling B) direkte opp, mens HamKam måtte ut i kvalifiseringskamp mot Vidar fra avdeling B og Moss fra eliteserien.

Det siste og avgjørende slaget sto på Briskeby 28. oktober. HamKam måtte vinne for å rykke opp. For Moss holdt det med uavgjort.

De som var til stede på Briskeby denne oktober-dagen glemmer den nok aldri. Tilskuerne på den nye tribunen fòr opp og ned fra stolene i en utrolig begivenhetsrik og spennende kamp.

Mål? Nei! Mål? Nei! Slik fortsatte det jevnlig i 90 minutter.

Eriksen og Kollshaugen
HamKam presset og presset, skjøt og skjøt. Kampen var så å si et eneste angrep mot Moss sitt mål der Nils Espen Eriksen reddet både det mulige og umulige. Her var det keeperspill til terningkast seks, og Eriksen må utvilsomt ha gjort en av sine aller beste kamper i karrieren da han sørget for at Moss beholdt plassen i eliteserien.

En annen i gult og svart som la ned en enorm jobb for laget sitt og var en sterk bidragsyter til at Moss reiste fra Hamar med 0-0, var Stein Kollshaugen. Han var banens beste spiller sammen med keeper Eriksen og svært delaktig i at HamKam måtte ta en ny sesong på nivå to. Kollshaugen avsluttet karrieren i Moss på en svært ærefull måte, for bare noen dager senere skrev han under for nettopp HamKam.

«Litt typisk HamKam»
Hadde de 2.400 sitteplassene på den gamle tribunen kunne formidle sine inntrykk fra 39 sesonger, er nok «litt typiske HamKam» et passende begrep. Det har vært spennende høstsesonger omtrent hvert eneste år på Briskeby enten det har vært kamp om opp- eller nedrykk. Det har vært frustrasjon, glede og sørgelige opplevelser, opp og nedturer. Men spillerne kunne ha spart sitteplassene for de to nedturene til nivå tre. Da ble ikke alle plassene brukt heller, for nivå tre det kledde verken spillerne, banen eller tribuneanlegget.

Nå står vi foran siste kapittel i historien om det en gang så flotte tribuneanlegget. 39-åringen skal erstattes av et nytt og moderne anlegg med et politihus i ryggen.

Mot Tromsø søndag markerer HamKam sitt farvel til disse 2.400 setene som ikke lenger er grønne og hvite, men som for noen år tilbake ble skiftet ute med dagens grå. I exiten blir det opp til de 11 grønne og hvite ute på kunstgresset å gjøre den samme æren på tribuneanlegget som Terje Kojedal & Co. gjorde for 39 år siden da de vant 4-1 i åpningskampen. Da kan vi sitte igjen og klappe ei stund.

Kameratkampen
HamKams daglige leder Bent Svele håper å fylle samtlige seter søndag.

- Dette er ikke bare en dag hvor folk kan sitte på den en gang så ærefulle tribunen for siste gang. Det er også sesongen nest siste kamp og den siste seriekampen i 2022 på Briskeby. Eliteseriekontrakten er sikret to serierunder før slutt, og derfor er dette også en fin anledning til å gi spillerne og det sportslige apparatet en velfortjent applaus for de har oppnådd i comeback-sesongen på toppnivå. Vi håper på fullt hus, sier Bent Svele.

Bent Svele
Bent Svele

Det er historie som nå blir borte fra Briskeby. Nå ser vi bare fram til at den nye tribunen reiser seg og blir klar for nye, store opplevelser i 2023.

 

 

Annonse fra Eliteserien: