Fysioterapeutene donerer utstyret til klubben sin

I nesten 30 år har enten en av dem – eller begge – vært fysioterapeuter for HamKam. Nå har Vidar Furulund (69) og Audun Garshol (69) gått av med pensjon og lagt ned Grand Fysioterapi. Utstyret som er tilbake, har de donert til HamKam.

Annonse:

Av Mattis Røhne

Vi starter historiene om de to fysioterapeutene i 1976. Tilfeldighetene ville at Vidar Furulund, som var utdannet i Leeds, og Audun Garshol, som hadde tilsvarende utdannelse fra Vest-Berlin, skulle møttes for første gang. Hamar-jenta Elin Bjørlie hadde tatt med kjæresten sin fra Hareid på den legendariske bierstuben på Paletten der hun presenterte Audun for Vidar Furulund fra Ottestad.

Vidar var i gang som fysioterapeut hos Heby i Hamar, og guttene fant en så god tone denne bierstubetorsdagen at også Garshol hadde jobb hos Heby mandagen etter at de to hadde drukket øl sammen.

Nesten 45 år
Det ble starten på et samarbeid som har vart i nesten 45 år.

Etter hvert fant de to guttene ut at de skulle begynne for seg selv, og i 1978 var de i gang med Storhamar Fysioterapi. Seks år senere flyttet de praksis og navn og ble til Ajerhallen Fysioterapi der de også startet et helsestudio.

I 1990 var de på flyttefot til sentrum, og Grand Fysioterapi var det faktum.

Men nå som de to er blitt pensjonister, har også instituttet deres gått over i historien.

HamKam-hjerter
Hånd i hånd med den daglige jobben, har HamKam stått deres hjerte nær.

- Jeg vokste jo opp med HamKam, og jeg husker jo hvor stolt jeg var første gang jeg som lilleputt spilte kamp for Ottestad på den fine grasmatta på Briskeby, erindrer Vidar Furulund.

Derfor var det med en viss stolthet og ære han begynte å vikariere for Terje Løberg som fysioterapeut i HamKam våren 1976.

LAGBILDE: I denne HamKam-troppen fra 1993 var både Audun Garshol og Vidar Furulund med som fysioterapeuter. FOTO: Mattis Røhne
LAGBILDE: I denne HamKam-troppen fra 1993 var både Audun Garshol og Vidar Furulund med som fysioterapeuter. FOTO: Mattis Røhne

1978 til 1994
- I 1978 tok jeg over for Løberg, og var alene om jobben fram til Audun og jeg delte på den i 1993, forteller Furulund.

Da hadde Garshol allerede steppet inn for kollegaen sin når det hadde vært nødvendig, men fra 1994 var det Audun Garshol som jobbet med strekker og muskelmasser på Briskeby. Det gjorde han til og med 2004-sesongen.

- Jeg opplevde å starte med femteplass i eliteserien og avslutte med samme plassering, forteller Garshol.

Høydepunkt
Han og kollega Furulund har naturlig nok vært med på en rekke opp- og nedrykk med HamKam, men det er de gode minnene som ligger nærmest i hukommelsen.

- Opprykket i 1978. Da Bjørn Vidar Fossum scoret seiersmålet på straffe mot Fredrikstad. Også 1-0-seieren over Rosenborg i cupen, da, mimrer Furulund.

Også Audun Garshol har mange fine minner, men cupseieren over Sogndal i 1998 er helt spesiell.

- Vi lå under med 3-0 etter 45 minutter på Briskeby. Frederik, sønnen min (som nå er markedssjef i HamKam), startet på benken, men kom inn i andre omgang og var med på å snu kampen til 4-3-seier, smiler Garshol.

Thomas Øverby scoret for øvrig seiersmålet, og i dag er han Auduns svigersønn, og har en sønn som regnes for å være en av HamKams lovende talenter.

Også 2-1-seieren over Vålerenga foran et fullsatt Briskeby i 2001 har flere stjerner i Garshols minnebok. Og felles for dem begge: De har fått mange gode kamerater.

Gir til HamKam
Det er altså litt av det historiske, men HamKam-hjertet deres er fortsatt grønt. Da lokalene på Grand Fysioterapi skulle ryddes for utstyr, var tanken om å gi det som fortsatt er bra til HamKam, den første som slo duoen.

STYRKEAPPARAT: Her er ett av styrke/treningsapparatene som Vidar Furulund og Audun Garshol gir til HamKam. FOTO: Mattis Røhne
STYRKEAPPARAT: Her er ett av styrke/treningsapparatene som Vidar Furulund og Audun Garshol gir til HamKam. FOTO: Mattis Røhne

- HamKam har fått fire masasjebenker, massasjeapparate, styrkeapparat og diverse treningsutstyr som både A-laget og yngres avdeling kan nyte godt av, sier de to som også har betalt og registrert det utgående firmaet på kameratveggen for næringslivet til HamKam. Ja, de er selvfølgelig på plass som privatpersoner også, og Furulund har i tillegg sørget for at alle barnebarna får sine navn på kameratveggen.

De to parhestene er også klare på at de kan bidra for klubben sin også som pensjonister på en eller annen måte. I første omgang er det snakk om 11-kaffen og HamKams venner – og å se kampene, naturligvis.

Sunnmøring og hedmarking
Helt til slutt er det naturlig å spørre hvordan samarbeidet har vært i nesten 45 år?

- Selv om jeg har tilbragt mer tid med Audun enn kona hans, Elin – i hvert fall i våken tilstand, så har vi aldri hatt noen kræsj. Vi er forskjellige og kjenner hverandres styrker og svakheter, og det har også vært en fordel. Audun er mer strukturert, og du kan si at den største forskjellen på oss er at Audun er sunnmøring og jeg er hedmarking, sier Vidar. Audun samtykker, og så ler de godt begge to de to kameratene.

Annonse fra Eliteserien: