Gjerrige Faye finsikter Fredrikstad

Ingen lag har sluppet inn færre mål (tre) enn HamKam og målvakt Julian Faye Lund, ingen lag har scoret flere enn Fredrikstad (13). Fredag møtes Kamma og FFK til toppkamp og Faye Lund lover å gjøre grundig forarbeid.

Av Kai Kristiansen

- Før hver eneste kamp har vi eget keeper-møte hvor vi snakker og kartlegger utfordringer og muligheter. Jobben min er å trene godt hver eneste dag, lese meg skikkelig opp på Fredrikstad og kose meg på Fredrikstad stadion fredag kveld, sier sisteskansen og blir et kort sekund drømmende i blikket.

- Tenk hvor mye folk det kunne ha kommet på Fredrikstad stadion uten koronatiltak, funderer Faye Lund før han konkluderer; Det hadde antakelig blitt fullt hus - også på borteseksjonen.

ENORM SELVTILLIT
Det er nemlig to ubeseirede lag som møtes til toppkamp fredag kveld. Nyopprykkede Fredrikstad har tatt OBOS med storm, mens HamKam har vært solide, plukket poeng i alle kamper og vist seg å være vriene å score mål på.

- Jeg står bakerst og kjenner på at dersom vi scorer mål får vi alltid med oss noe fra kampen, sier burvokteren og forklarer hvorfor han og lagkameratene har slik selvtillit.

- Defensivt er struktur, formasjon, samhandling, tydelig kampplan kollektivt og individuelt og dyktige spillere de viktigste ingrediensene for å lykkes. I tillegg må vi også ha litt faks, innrømmer Faye Lund og bruker Strømmens stolpetreff som det ferskeste eksemplet på at gode lag har mer flyt enn lag som sliter.

FORVANDLINGEN
For et drøyt år siden fikk alle med følelser for Kamma skyhøy puls og pustevansker da HamKam ledet med et mål eller to etter pause. Denne sesongen er ting helt annerledes. Nå virker det som om grønnbuksene elsker å lede, låse motstanderen og spille hjem et godt resultat.

- Vi har klare rammer for eget spill og siden vi vet at vår fotball funker, stiger selvtilliten med resultatene. Å komme under mot HamKam er rett og slett veldig vrient for alle lagene i OBOS, mener 23-åringen om nærmest ikke hadde annet valg enn bli keeper.

TRE TOPPKEEPERE
Far Gisle har bakgrunn som keeper for Skeid, mens storebror Jacob har eliteserieerfaring fra Lillestrøm, før hodeskader stoppet karrieren hans. At lillebror Julian allerede har passert både far og bror på de fleste parametere gjør ikke yngstemann noe stort nummer av, men har har naturligvis registrert det. Og kommentert det,

- Både pappa og Jacob er to jeg snakker jevnlig med og som er fine samtalepartnere. At vi er tre keepere med toppfotballerfaring i samme familie er ganske uvanlig og alle tre tenker ganske likt når det kommer til fotball, sier målvakten som debuterte på Oppsal i 3. divisjon som 13 åring!

FORTSATT YNGST
Den unge Oppsal-gutten fikk dispensasjon til å spille seniorfotball siden han var kretslagskeeper og Faye Lund stod for Oslo-klubben til han som 15-åring fikk tilbud fra Rosenborg.

- Å få muligheten til å gå dit var smigrende og treningshverdagen på Lerkendal var helt perfekt for min utvikling. I 2017 ble jeg utlånt til Levanger i OBOS og de to sesongene jeg fikk der ga meg masse spilletid og et lass med erfaringer før jeg ble utlånt til Mjøndalen og eliteserien i 2019. Tilbake i Rosenborg i 2020 fikk jeg 14 kamper for A-laget, men så lenge jeg er ung og konkurrerer med Andre Hansen i landets mest meritterte klubb, passet et opphold i HamKam meg perfekt, sier Faye Lund.

Fire sesonger etter han debuterte i OBOS-ligaen for Levanger er han fortsatt den yngste førstekeeperen i ligaen, sammen med Stjørdals/Blinks Emil Ødegaard.

BLIR GJERNE I KAMMA
Oslo-gutten har allerede rukket å oppleve masse som ung keeper, men ber om å bli trodd da han forteller at han ikke har lagt planer for de neste fem sesongene.

- For meg er det snakk om å trene godt og leve i nuet. Nå er jeg i HamKam, trives godt og er derfor kun opptatt av å være Kamma-spiller. Så lenge jeg utvikler meg og er tilfreds med treningshverdagen kan jeg bli her lenge, forsikrer Julian som alltid har hatt et fint forhold til HamKam.

- Jeg har alltid sett på HamKam som en kul klubb, med fint stadion og bra supportere. Sjøl har jeg deltatt og selvsagt vunnet Briskebyturneringen, sier 23-åringen stolt.

Fredag skal den rause og joviale førstemålvakten gjøre alt han kan for å sørge for at gjerrige HamKam tar poeng mot Fredrikstad på bortebane.

FAKTA

  • NAVN: Julian Faye Lund.

  • FØDT: 20.05.1999.

  • SIVIL STATUS: Samboer.

  • UTDANNELSE/YRKE: Fotballspiller.

  • TIDLIGERE KLUBBER: Oppsal, Rosenborg, Levanger, Mjøndalen.

  • MERITTER: VM for Norge i Polen i 2019.

  • POSISJON PÅ BANEN: Keeper.

  • HAMKAM-SPILLER Å SE OPP FOR: Julian Gonstad.

  • FAVORITTSPILLER: Gianluigi Buffon.

  • AKTUELL: Keeper på OBOS-ligaens mest gjerrige lag.

 

 

 

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: