HamKam Kvinner med seier - 16 kamper uten tap!

Kamma-kvinnene kronet debutsesongen med 4-1-seier over Porsanger på Briskeby søndag 12.november. Dermed ender HamKam Kvinner på 2.plass, fire poeng bak Odd Kvinner, og 18 poeng foran KFUM på tredjeplass. 75 scorede mål og 17 innslupne ble beholdningen. Nå starter det videre arbeidet mot opprykk i 2024.

HamKam Kvinner – Porsanger: 4 – 1 (1-1);

Briskeby, 26.serierunde i 2.divisjon Kvinner avdeling 2, 12.november 2023

Scoringer: 1-0 Ina Andreassen (30’), 1-1 Sunniva Petersen (PIL, 33’), 2-1 Sanna Høeg (74’), 3-1 Marie Nordbye (83’), 4-1 Sara Berntsen (86’).

Dommer: Tobias Haugen (Faaberg Fotball)

Gult kort:  -

Rødt kort: -

HamKam Kvinner;

Beate B. Engeli – Tiril Grave, Ina R. Andreassen, Sigrid Wolla, Marie Nordbye – Sara Berntsen, Julie Heggelund, Linnea Moen, – Mina Kjørum, Nora Tømte (Katrine Michelsen 66’), Sanna Høeg (Frida Haugen 76’).

Det var et Briskeby rammet inn med snø som møtte tilskuere og våre venner fra Lakselv til siste seriekamp i 2.divisjon Kvinner søndag 12.november. HamKam Kvinner hadde bestemt seg for å tegne et godt spill i denne innrammingen, og befeste at avstanden til opprykkede Odd kun skulle bli på fire poeng. Tilskuerne hadde knapt rukket å kjøpe med seg noe i kiosken og rigget seg ned på setene, før den første sjansen til hjemmelaget var et faktum. Etter tre minutter finner Ina Andreassen Mina Kjørum ute på høyrekanten. Hun slår lavt inn i retning Linnea Moen, som posisjonerte seg fint etter et langt løp. Skuddet ble imidlertid stoppet på strek av en oppofrende Porsangerspiller.

Syv minutter senere skjedde det en rotasjon på venstresiden. Sanna Høeg trakk seg inn og skapte rom for Marie Nordbye, som oppfatter korrekt og kommer fremover. Hun får ballen, tar touchet inn foran PIL-forsvarer, og løsner skudd nede ved nærmeste stolperot. Kun en dyktig keeper for gjestene hindrer ledelse, i det hun skyver ball med nærmeste arm rett utenfor stolpen. Det er hjemmelaget som fører kampen, men gjestene jobber godt i forflytning og er hele tiden fysisk til stede i duellene som flere ganger forsinker vertenes spill. Det var tydelig at de ikke hadde planer om å gjøre det enkelt for de grønn-hvite, noe også deres gode resultater på tampen av sesongen heller ikke skulle tilsi.

Etter 17 minutter spilt er Kjørum igjen på farten. Hun passerer gjestenes back, slår inn, og nok en gang er Linnea Moen på plass inne i feltet. Dessverre går hodestøtet over målet. Fire minutter senere kommer Sanna Høeg seg rundt på sin – for anledningen - venstreside. Hun drar seg innover, men dessverre går det lave pasningsforsøket inn i boksen akkurat innenfor keeperens rekkevidde. Ikke mer enn to minutter etter, forsøker Kjørum å slå lavt inn bak stopperne fra høyresiden. Kun ei lang tå fra en PIL-forsvarer forhindrer Sanna Høeg i å sette den på bakre.

Scoringen lot vente på seg, men den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves. Et frispark ble tildelt Kamma litt ute til høyre i banen. Fra ca 25 meter klinker Ina Andreassen ballen med strak vrist rett i motsatt hjørne i det 31.spilleminutt. PIL-keeperen var på riktig side, men rakk ikke løfte høyrearmen før ballen smalt i nota. Kandidat til årets mål generelt, som frisparkmål spesielt!

Ina Andreassen åpnet målshowet mot Porsanger med et enormt kremmerhus på frispark fra 25 meter. Foto: Stian Bye Høgsveen

To minutter senere er HamKam på veg framover og ender helt inn i motstanders 16-meter. Et brudd og pasning direkte framover fra gjestene, avslører litt slakk offensiv markering i HamKam. Porsanger ender rettvendt i mellomrom og kan benytte seg av to frontspillere som har holdt igjen. Ballen spilles gjennom litt ute til deres venstre side inn mot 16-meteren, og en rapp avslutning ender under Beate Engeli og inn i Kamma-målet. Utlikning til 1-1.

HamKam brettet opp ermene og fortsatte å male på. Etter 40 minutter trakk Mina seg inn i banen med ballen. Julie Heggelund oppfatter, og angriper det ledige rommet ute til høyre. Julie får ballen, drar den med seg inn i banen og finner Nora Tømte foran mål. En litt trang førstetouch og brukbart press av forsvarer gjør at skuddtouchet ikke får nok kraft, og ballen ender i klypene på gjestenes keeper fra ca 5 meters hold. Men selv om overtaket og momentumet lå hos vertene, var Porsanger truende på kontring. I det 43.spilleminutt finner de igjen bakrommet og får løsna skudd fra ca 16 meter. En god redning og returstyring ut bredt til høyre fra Engeli, gjør at stillingen holder seg til pause.

I andreomgang fortsetter kampbildet, men det er Porsanger som får første avslutning på mål. Engeli med god kontroll. Hjemmelaget følger opp med flere tilløp til sjanser, men tempoet og samhandlingen på siste tredjedel er ikke helt normal standard. HamKam har i år vært kjent for å endre kampbilder med viktige ressurser og game changere på benk, og til tross for en meget tynn kamptropp som følge av skader, sykdom og karantene, skjer også det denne kampen.

Kamma-jentene lykkes etter hvert med å skru opp tempoet på ball, og da legges det meste av tvil til side. I det 74. spilleminutt har hjemmelaget ballen litt ute til høyre inne på Porsangers halvdel. Korridoren opp til motsatt kant – som har kommet på blindsiden - blir åpen. Sanna Høeg demper og tilrettelegger på ett og samme touch med venstrefoten. Det gjør at skuddtouchet med høyre skjer så raskt at gjestenes forsvarere ikke rekker å demme opp. Med en kontrollert og plassert avslutning, setter Sanna ballen nede i lengste hjørnet bak en sjanseløs sisteskanse og Kamma tar igjen ledelsen.

Klinisk avslutning av Sanna sikrer 2-1-ledelse i det 74.minutt. Foto: Stian Bye Høgsveen
Pur glede mot lagvenninner. Foto: Stian Bye Høgsveen
LAGglede. Foto: Stian Bye Høgsveen

Det mentale aspektet i fotball er viden kjent. Den forløsende scoringen, etter mye maling, blir en energipåfylling for de grønn-hvite kvinnene. 3-1 kommer etter 83 minutter. En corner blir halvklarert av Porsanger, ball blir spilt inn igjen på bakre. Der er Marie Nordbye, som vender bort motstander og sender ballen kontrollert og fint i lengste. Kontant avslutning av den lokale Hamar-jenta. 4-1 kommer i det 86. spilleminutt. Katrine K. Michelsen vender bort først én motstander, så en til, før hun trer ball i sentralkorridor opp på Sara Berntsen som på dette tidspunktet er flyttet opp på topp. Med venstrefoten setter hun ballen kontant i nettmaskene.

Marie Nordbye med en kontant avslutning i lengste. Foto: Stian Bye Høgsveen
Sara Berntsen scorer igjen. Denne gangen med venstrefoten. Foto: Stian Bye Høgsveen

Kampen ender dermed 4-1 til HamKam. Hjemmelaget styrte kampen, men fikk i flere perioder hard kamp av hardtarbeidende Finnmarksjenter. Flere tøffe dueller, uten at kamplederne fant fram kortstokken. Det er sjelden kost, og godt å se at det er lov å bruke det fysiske aspektet i sporten, uten at det hagler med gule kort. Så lenge det ikke er stygt, og det var det ikke i denne kampen. Ros derfor til dommerteamet.

HamKam takker Porsanger for en fin kamp på flotte Briskeby, og for all støtte av publikum, samarbeidspartnere og samarbeidsklubber denne sesongen. Vi ender på en soleklar 2.plass etter 10,5 måneders arbeid med 75 scorede mål og 17 innslupne, fire poeng bak Odd – som har jobbet hardt med å bygge lag til opprykk i tre sesonger. Bak oss ender KFUM på en tredjeplass, 18 poeng bak.

Det legger et godt grunnlag for revansjelyst og knallhardt arbeid for å klare opprykket i 2024.

Vi kommer tilbake med mer om sesongen i en egen artikkel.

Så tar vi med at Herrelaget skal spille i Eliteserien også i 2024. Det er svært gledelig, meget imponerende, og gir inspirasjon til hele klubben.