HamKam Kvinner - Røa 1-5 i cupen

Toppserielaget og Norges mestvinnende kvinnelag tok turen til Briskeby for andre runde i cupen. Forholdvis jevnt i banespillet til tross, ble etter hvert Kamma lillesøster i boks mot Norges beste dødballag, og kampen ender 1-5.

HamKam Kvinner – Røa 1–5 (0-3):

Briskeby Stadion, NM Kvinner runde 2, 11.juni 2024

Scoringer: 0–1 Ragne Svastuen (22’), 0–2 Mari Nyhagen (39’), 0–3 Siv Døvle (45+1’), 0–4 Selvmål (53’), 1–4 Julie Heggelund (58’), 1–5 Julie Klæbo (71’).

Dommer: Tobias Haugen, Faaberg Fotball.

Gult kort: Sara Bræk, Linnea Moen, HamKam. Synne Masdal, Røa.

HamKams lag: Vendela Bakke – Ina Andreassen (Maria Hagen fra 70.), Sigrid Vedum Wolla, Amalie Taraldsen, Ida Skjerpingstad – Sara Bræk (Adele Torvik fra 70.), Sara Berntsen, Indira Sundgot (Linnea Moen fra 57.)- Julie Heggelund (Nora Tømte fra 79.), Tiril Indregaard-Grave (Madelen Dahlstrøm fra 57.), Melina Hanssen.

Det var et spent og tenk HamKam-lag som gikk direkte ut fra startblokkene i møte med Toppserielaget Røa. De unge Kamma-jentene lykkes med å forstyrre og fremprovosere noen feil hos ett av Norges mest dekorerte kvinnelag. Allikevel er det Røa som får kampens første sjanse, etter fem spilte minutter. Oslo Vest-laget er kjent for å gi alle i Toppserien trøbbel på dødball, og det var også slik sjansen kom. Ballen ble løftet inn i feltet mot nummer 14, Ragne Svastuen, men den opprinnelige Ottaværingen klarte ikke overliste Vendela Bakke i HamKam-målet.

Til tross for to divisjonsforskjeller, har begge lag en del ball. Røa dog med et lite overtak i spillstyrke, og HamKam har tilløp til – men ikke tydelige nok sjanser.

Etter 17 minutter er det igjen dødball til gjestene. Cassandra Bogere legger ball inn i feltet fra om lag 30 meter. Kaptein Suphellen kriger seg først på ball, men igjen avverger Bakke scoring med en solid aksjon.

Men Røa skulle lykkes på dødball også i kveld. I det 21.spilleminutt tar de ledelsen etter en corner. Igjen er det Svastuen som gjør en god jobb i boks, og setter hodestøtet i retning stolperot og i mål, bak en sjanseløs Vendela Bakke.

Fortsatt er det forholdsvis jevnt i banespillet. Det er klassisk at antatt sterkere lag justerer seg noe ned i møte med antatt svakere motstand, men tatt i betraktning at Nathan Flight og Co i denne kampen slapp til flere som ikke har spilt mye fra start i kampen, virker publikum begeistret av innsatsen og spillet til de grønn-hvite.

Nærmest er Røa på et frispark fra Bogere. Tydelig misnøye fra Kamma-benken rundt tildelingen av frisparket, men igjen er Vendela Bakke der og avverger scoring. Det får hun derimot ikke gjort 6 minutter før pause. HamKam har løftet spillet sitt høyere i bana. Et pasningsforsøk snappes opp av årvåkne Røa-jenter, og de går direkte i kontra. Bogere får ballen, som med en god gjennombruddspasning finner Røas andre Innlending, Mari Nyhagen (utleid fra Vålerenga). Fra siden inne til høyre i 16-meteren banker hun ballen opp i motsatt kryss, og 2-0 til gjestene.

Gjestene var imidlertid ikke ferdig med dette før pause. Et frispark hos Røa klareres Ina Andreassen ut til corner, og på denne corneren er Røa igjen først på ball, men treffer tverrliggeren. Etter litt klabb og babb i feltet ser det ut til at det er Siw Døvle som til slutt får klinket ballen i mål, og dermed står det 0-3 på storskjermen på Briskeby inn til pause.

I pausen fikk spillerne en god del ros fra trenerteamet, og spillerne virket også enige i at rent spillmessig var det mye å ta med seg. Man tør å ta vare på ball, og man tør å løfte i presspillet. Det Røa skaper, er på dødball, mens man klarer å demme opp i åpent spill. En kjempejobb av alle Kamma-kvinner, bare så synd at Røa er et av Norges beste dødballag.

Andre omgang starter likt den første. Kamma opp i høyt press og forsøker å stresse Toppseriespillerne. Røa styrer spillet, men kommer seg ikke til de store sjansene før etter 53 minutter. Et langskudd mot mål stoppes av en Røa-angriper, som fra benkplass så ut til å stå i offside. Solid innsats og jobbing av Ida Skjerpingstad og Vendela Bakke til tross, får De Courcy pirket ballen i mål fra spiss vinkel via en uheldig Kamma-keeper. 0-4.

Da skulle man tro at lufta var ute av Kamma-ballongen, men de grønn-hvite skal ha honnør for å fortsette og prøve og bruke anledningen til nyttig erfaringsinnhenting. I det 58.spilleminutt er det endelig hjemmelaget som tildeles et frispark. Et korridorfrispark flott serva av Ina Andreassen, som nærmest kjipper ballen inn på bakre. Der lusker Julie Heggelund som på hel og kontrollert volley setter ballen i motsatt krysstang og inn bak innleide Leonards i Røa-målet. Jubel på Briskeby og redusering til 1-4. Å straffe Røa på dødball er ikke mange forunt.

Deretter kommer en periode med en del spill uten de store sjansene i noen av boksene. Men det er da litt klassisk at solide lag tar muligheten da de først får den, og Røa øker igjen sin ledelse til 5-1 etter 71 minutter. Julie Klæboe sniker seg inn på blindsiden av Kamma-stopper, blir spilt inn bak og setter ballen kontant i høyre stolperot - utakbart for Vendela Bakke.

Siste del av kampen, evner allikevel hjemmelaget å tilkjempe seg noen cornere, ofte etter at Linnea Moen har dratt seg fri ut mot venstre. HamKam fortsetter å stå høyt da de kan, og etter 84 spilte minutter får man nesten igjen lønn for strevet ved å krige seg til en sjanse etter gjenvinning høyt. Venstreback for anledningen, Sigrid Wolla, drar seg inn og fra skrå vinkel curler hun ball over Røa-keeper. Ballen går på innsiden av krysstanga, men ballen spratt på feil side av mållinjen. Nære, og de fleste kunne nok ha sagt at det ville vært fortjent med ei scoring til.

Dermed ender andre runde i cupen 1-5. HamKam Kvinner fikk vital erfaring ved å kjenne på et Toppserienivå, og så gratuleres Røa med avansement og takkes for kampen.

Så rettes fokuset mot serien, og bortekamp kommende helg mot Bjørnevatn i Kirkenes.