Kristian Eriksen

Vi kommer alltid tilbake

OPPRYKK: Å ha nærhet og følelser til HamKam er ensbetydende med mye glede og smerte, medgang og motgang. 2021 er igjen et jubelår for HamKam. Klubben vår er tilbake i fotballens aller gjeveste selskap etter en laaang berg og dalbane siden opprykket i 1969.

Annonse:

Av Mattis Røhne
Hele ni ganger har HamKam jublet for opprykk til eliteserien i fotball, men det er gjerne noen som huskes bedre enn de andre. I hvert fall er det slik for undertegnede som har opplevd alle Ham-Kams opprykk fra 1969 og fram til i dag.

Det er sikkert mange som har andre kandidater, men jeg velger meg 1969, 2003 og årets opprykk. Det var opprykk som absolutt ikke var noen selvfølge da serien startet, slik det var forrige gang HamKam tok steget opp i eliteserien i 2007. Da var HamKam den store favoritten allerede før serien startet.

Molde og HamKam
I 2006 hadde HamKam rykket ned med et mannskap som veldig mange mente kunne ta seg enkelt tilbake i eliteserien året etter. Med spillere som Jan Michaelsen, Markus Ringberg, Roman Kienast, Tommy Øren, Olewasegun Abiodun og Kenneth Dokken i stallen var Molde og HamKam klare for opprykk allerede før siste serierunde etter at HamKam slo Mandalskameratene 5-0. De to lagene stoppet til slutt på henholdsvis 69 og 68 poeng og var godt foran Bodø/Glimt med 55. Opprykksfølelsene tok liksom ikke helt av på samme måte som tidligere. Det var jo nærmest en selvfølge at Arne Erlandsens mannskap skulle ta raskeste vei tilbake i 2007.

Men det bar rett ned igjen året etter. I 2008 ble HamKam desidert sist etter en sesong som de færreste med grønt og hvitt hjerte liker å tenke tilbake på. Og elendigheten fortsatte. I 2009 rykket klubben ned til nivå tre, og HamKam var nær ved å gå konkurs. Heldigvis gikk det ikke slik.

Solbakken og Rekdal
Vi skal komme tilbake til det første opprykket til eliteserien i 1969, men først dvele litt ved de to 2003- og 2021-utgavene. Begge gangene er HamKam velsignet med to sterke fotballpersonligheter i trenerrollen. Ståle Solbakken hadde så visst ikke noe typisk topplag i 2003, men en gjeng som kjempet og sto på til siste slutt. De færreste trodde vel at HamKam kunne rykke opp allerede det første året med Solbakken som trener.

I fjor kom Kjetil Rekdal inn da de fleste hadde slått fast at HamKam ville rykke ned til nivå tre. Men med Rekdal ved roret utredet laget nærmest mirakler, og at de skulle være så suverene med en gjeng unge, urutinerte spillere i år, ja, det er nesten helt utrolig. Slik laginnsats og ståpåvilje som HamKam-spillerne har vist, skaper igjen entusiasme og fotballfeber i Hamar igjen. Ganske lik den vi opplevde i 2003.

Jubler i november
Det er november som er årets måned hvor det er grunn til å feire. Geir Frigård har bursdag den tredje dagen i måneden og blir 51 år, mens Kjetil Rekdal kommer etter den sjette og blir 53. De to trenerne har nok fått en langt bedre bursdagspresang i 2021 enn de hadde våget å håpe på for ett år siden.

HamKam og supporterne startet egentlig opprykkfeiringen etter 2-1-seieren over Raufoss 1. november. HamKam var i realiteten klar tre serierunder før slutt, for Jerv kunne da umulig ta igjen ni poeng og 32 plussmål i favør HamKam. I dag ble opprykket endelig bekreftet med 1-0 borte mot Stjørdals/Blink.

Sydlandsk stemning
Da HamKam rykket opp i eliteserien i 2003 så skjedde det også i november: lørdag 1. november. Jeg tror verken trener Ståle Solbakken eller HamKam-spillerne glemmer den velkomsten de fikk i Hamar da de kom tilbake fra Alta denne novemberkvelden.

Undertegnede var på plass i Alta for Hamar Arbeiderblad, og artikkelen startet slik da historien kom på trykk:

«Så ble også Hamar sydlandsk. Da HamKam kom hjem fra signingsferden som nyopprykket eliteserielag i fotball, ble de møtt av gledesscener som langt fra er vanlig på denne delen av kloden. Over 500 personer ville hylle byens nye helter.»

Alle ville ha en bit av HamKam-guttene, og så mange klemmer har det vel aldri blitt utdelt utenfor hotell Astoria noen gang. I sentrum for begivenhetene: Ståle «Salvatore» Solbakken som hadde kommet hjem og ført klubben sin tilbake til det store selskap. Og tomålsscorer Frode Birkeland, naturligvis.

Dødballspesialist
Den siste og avgjørende seriekampen ble akkurat så spennende som et opprykksdrama skal være. Alta gikk til pause med 1-0-ledelsen på det slitte dekket i Finnmarkshallen etter at Stian Ingilæ hadde skutt et frispark fra 18 meter via stanga og inn. Da var kampen 25 minutter gammel.

Ståle Solbakken gjorde to viktige bytter i pausa. Felix Ademola kom inn for Are Tronseth og Espen Olsen tok over for Sveinung Fjeldstad. Med det ble det også langt bedre tempo i HamKam-laget sentralt.

Men i 2003 som i år var HamKam et sterkt dødballag, og det var to dødballer som skulle bli avgjørende.

Tre minutter ut i andre omgang legger Marius Gullerud en corner som Frode Birkeland header i mål. Og så, sju minutter senere handser en Alta-spiller innenfor 16-meteren, og kampens dommer Øyvind Alapnes peker ubønnhørlig på straffemerket. Så er spørsmålet: Hvem er kald nok i hodet til å ta et så avgjørende straffespark?

Ståle Solbakken peker på Frode Birkeland. Og sekunder senere er Birkeland tomålsscorer og matchvinneren som har sendt HamKam til eliteserien for sjuende gang i historien. HamKam har sikret opprykk med 63 poeng. Og gjett hvilket lag som rykker opp sammen med HamKam med 62 poeng? Fredrikstad. Og Sandefjord med 61 poeng må ut i kvalifisering.

Tre runder før slutt
Nå er HamKam igjen tilbake i det gjeveste selskapet i nok fotball. Selv om opprykket i realiteten ble fastspikret i Stjørdalen på Kjetil Rekdals 53-årsdag 6. november, så er det jubelscenene etter 2-1-seieren over Raufoss 1. november vi vil huske. Vi må være så ubeskjedne å si at opprykket var sikret da.

Og igjen skulle det vise seg vanskelig å slå Raufoss som HamKam hadde tapt for i både privatkamp, seriekamp og cupkamp tidligere denne sesongen.

Og det så ut til å bli trøblete denne gangen også, for Raufoss tok ledelsen etter at HamKam hadde hatt to store målsjanser.

Men så slo driblesterke Emil Sildnes et innlegg som Aleksander Melgalvis omsatte til 1-1 før samme Sildnes også var delaktig da Morten Bjørlo dundret inn seiersmålet på et herlig volleyskudd.

Nervene kom igjen i spenn da Steinar Strømnes ble utvist, men igjen viste HamKam-spillerne den styrken de har vist i hele år: de sto sammen og kjempet som besatt før de kunne slippe jubelen løs da Jerv bare hadde greid uavgjort mot Grorud og Fredrikstad hadde tapt for Sandnes Ulf.

HamKam var i realiteten klar for eliteserien igjen. Og selv om det var teoretisk mulig at Jerv kunne ta igjen HamKam, var det ikke en eneste sjel på Briskeby som trodde det var mulig. Og slik ble seieren feiret også. Med sjampanje, bluss og elleville jubelscener.

Vi gleder oss allerede til neste sesong!

Fra Freidig til opprykk
Det var 2021, men la oss benytte anledningen til å ta ei lita historisk opprykksreise med klubben som ble grunnlagt 10. august 1918. Det startet med en guttegjeng som først kalte seg Freidig, men som via Briskebyen Fotball-Lag ble til Hamarkameratene i 1946.

Starten på den såkalte moderne fotballhistorien på Briskeby må vi vel kunne si startet i 1967 da HamKam rykket opp fra nivå tre – 3. divisjon Østland Nordre som serien het – til 2. divisjon som var nivå to og det vi i dag omtaler som OBOS-ligaen.

Slo LSK 3-0
Søndag 1. oktober i 1967 reiste HamKam til Lillestrøm for å ta siste stikk i kampen om opprykk. Kameratene vant 3-0 etter 0-0 ved pause. Tidenes toppscorer i HamKam, Knut Eriksen (som er broren til Kristian Eriksens farfar) sørget for 1-0 i 2.omgang, før en annen legende, Bjørn «Tasse» Hansen ordnet både 2-0 og 3-0.

Opprykket var sikret.

Allerede den første sesongen på nivå to var HamKam nær ved å rykke opp i Hovedserien som Eliteserien het da. De grønne og hvite var ett poeng unna.

Året etter var det ingen tvil. HamKam sikret opprykket to serierunder før slutt.

Vi blar tilbake til 14. september 1969. Stedet er Briskeby Gressbane og lagene som skal møtes, er HamKam og Ørn Horten.

HA er naturligvis på plass for å referere fra kampen.

Hansen og Nyland 1
HamKam presset: «Scoringen hang i lufta hele tida, men det gikk 36 minutter før det første målet kom. Bjørn Hansen fikk en fin stikkball fra Kai Nyland i møljespillet foran mål, tverrvendte og sendte av gårde et susende skudd som føyk i nettmaskene helt oppe ved krysset.»

Og etter 17 sekunders spill i 2. omgang var det klart for 2-0.

«Kai Nyland førte opp på venstresida, tok sjansen på et langskudd fra drøye 25 meter. Det overraskende skuddet skled faktisk mellom hendene på Ørnkeeperen.»

Hansen og Nyland 2
Kai Nyland og Bjørn Hansen var også sentrale da HamKam gikk opp til 3-0:

«Etter 18 minutters spill ble Kai Nyland felt inne i straffefeltet akkurat da han sto i ferd med å omsette en flott pasning fra Kjell Haakonsen til scoring. Det ble straffespark av det, og Bjørn Hansen økte til 3-0 på et godt og velplassert skudd.»

Ørn reduserte til 3-1, men HamKam hadde ikke gitt seg for dagen.

«For liksom å markere HamKams overlegenhet avsluttet Helge Grønlien med 4-1 i kampens aller siste sekunder på et knallhardt skudd fra spiss vinkel.»

HamKam var klar for Hovedserien til stor glede for HamKam-tilhengerne, og som HA også skrev:

«…sluttresultatet ble så flatterende som 4-1 da kampens noe ujevne dommer, Alt Lundahl fra Lillestrøm-Fram blåste av for full tid – og publikum stormet den sleipe gressmatta for å hylde sine helter. Det har aldri hendt før – så vidt vi kan erindre i farten – at et lag har vært klar for hovedserieopprykk da det gjenstår to kamper!»

13 opp – 11 ned
Nå har HamKam, selve heislaget i norsk fotball, rykket opp i eliteserien for niende gang. 24 ganger har klubbet skiftet divisjon siden 1967 – 13 opprykk og 11 nedrykk.

Og ikke nok med det. I den første sesongen blant de store i Norge sikret HamKam seg bronse i seriespillet. Samme året spilte de seg også fram til semifinalen i cupen, men tapte for Strømsgodset etter omkamp.

Det ble fem sesonger i eliteserien før HamKam rykket ned igjen. Opp- og nedturene var i gang. HamKam har reist opp og ned i divisjonssystemet hele 25 ganger siden 1967. 13 opp og 11 ned. Kameratene har også spilt kvalifisering hele åtte ganger. Bare tre har endt med suksess: i 1978 (rykket opp), 1992 (beholdt plassen), 1999 (rykker opp fra 2. divisjon),

Historien i tall
La oss se tilbake på alle årene fra 1967 og fram til i dag, og for enkelhets skyld velger vi dagens benevnelse på divisjonene i oversikten nedenfor. Det vil si at det som tilsvarte 3. divisjon i 1967, er 2. divisjon i dag (nivå tre). Og det som i dag er OBOS-ligaen benevnes som 1.divisjon (nivå 2).

Eliteserien = Nivå 1
OBOS-ligaen/1. divisjon = Nivå 2
2. divisjon/3. divisjon Østland Nordre = Nivå 3

Tallenes tale

Opprykk til eliteserien:
Ni ganger: 1969, 1975, 1978 (kval), 1980, 1985, 1991, 2003, 2007, 2021. (Beholdt plassen etter kvalik i 1992.)

Nedrykk fra eliteserien:
Åtte ganger; 1974, 1977, 1979, 1983, 1987 (kval), 1995, 2006, 2008. 

Opprykk fra 2. divisjon til 1. divisjon:
Fire ganger; 1967, 1999, 2010, 2017.

Nedrykk fra 1. divisjon:
Tre ganger; 1998, 2009, 2014.

Kvalifiseringsspill:
Ni ganger: 1978 (vant, rykker opp), 1984 (tap, fortsetter i 1. divisjon), 1987 (tap, rykker ned fra eliteserien), 1988 (tap, fortsetter i 1. divisjon), 1989 (tap, fortsetter i 1. divisjon), 1992 (vant, beholdt plassen i eliteserien), 1999 (vant, rykker opp fra 2. divisjon), 2001 (tap, fortsetter i 1. divisjon), 2013: Nummer fem i 1. divisjon og kvalik mot Ranheim: (HamKam-Ranheim 1-4, Ranheim-HamKam 2-0).

Lykkes i kvalik:
Tre ganger: 1978 (rykker opp), 1992 (beholdt plassen i eliteserien, 1999 (rykker opp fra 2. divisjon).

Flere tall. Her er HamKams historie fra 1967:

1967: HamKam vinner 2. divisjon (3. divisjon Østland Nordre) og rykker opp.
1968: Nummer tre i 1. divisjon, avdeling B etter Hødd og Aalesund.
1969: Vinner 1. divisjon, avdeling B (2. divSisjon avd. B) fem poeng foran Stabæk og rykker opp i eliteserien.
1970: HamKam tar bronse i sin første sesong i eliteserien. Laget er to poeng fra seriemester Strømsgodset og ett poeng etter sølvvinner Rosenborg. HamKam ledet foran siste serierunde.
1971: Nummer seks i eliteserien.
1972: HamKam havner på niendeplass i eliteserien.
1973: Nummer fire i eliteserien og er ett poeng fra bronse og to fra sølv.
1974: Nummer ti i eliteserien og rykker ned.
1975: Vinner 1. divisjon og HamKam rykker opp igjen på direkten.
1976: Nummer sju i eliteserien.
1977: HamKam havner på tiendeplass i eliteserien og rykker ned igjen.
1978: Rosenborg vinner 1. divisjon fire poeng foran HamKam som for første gang skal spille kvalifisering: Tromsø-HamKam 0-3, Fredrikstad-Tromsø 1-0, HamKam-Fredrikstad 1-1. HamKam rykker opp igjen til det gode selskap.
1979: Nummer ti i eliteserien og rykker ned igjen.
1980: Vinner 1. divisjon og rykker opp igjen.
1981: Nummer seks i eliteserien.
1982: Nummer fem i eliteserien.
1983: Nummer 12 og sist i eliteserien. Rykker ned.
1984: Nummer to i 1. divisjon etter Mjøndalen. Ut i kvalifisering: Vidar-HamKam 2-2, Moss-Vidar 4-0, HamKam-Moss 0-0. Moss fortsetter i eliteserien, HamKam i 1. divisjon.
1985: Vinner 1. divisjon. Rykker opp.
1986: Nummer fem i toppserien.
1987: Nummer ti i toppserien og ut i kvalifiseringsspill: Lyn-Djerv 1919 0-1, HamKam-Lyn 1-1, Djerv 1919-HamKam 3-0. HamKam rykker ned.
1988: Nummer to i 1. divisjon og kvalifiseringsspill: Start-HamKam 2-1, HamKam-Bryne 2-1, Bryne-Start 1-3. Start opp. HamKam fortsetter i 1. divisjon.
1989: Igjen nummer to i 1. divisjon og nytt kvalifiseringsspill: VIF-Djerv 1919 1-0, Djerv 1919-HamKam 2-0, HamKam-Vålerenga 2-2. VIF fortsetter i eliteserien, HamKam i 1. divisjon.
1990: Nummer tre i 1. divisjon.
1991: Suveren vinner av 1. divisjon. Rykker opp.
1992: Nummer ti i eliteserien og ut i kvalifisering: Drøbak/Frogn-Strømmen 2-0, Strømmen-HamKam 4-4, HamKam-Drøbak/Frogn 2-1. HamKam beholdt plassen i eliteserien.
1993: Nummer fem i eliteserien.
1994: Nummer åtte i eliteserien.
1995: Nummer 13 i eliteserien. HamKam rykker ned.
1996: Nummer tre i 1. divisjon.
1997: Nummer åtte i 1. divisjon.
1998: Nummer 14 og sist i 1. divisjon. Rykker ned til nivå tre.
1999: Vinner 2. divisjon (nivå tre) og ut i kvalifiseringsspill mot Vidar. 1-1 hjemme og seier på bortebane. Rykker opp til 1. divisjon.
2000: Nummer seks i 1. divisjon.
2001: Nummer tre i 1. divisjon og ut i kvalifiseringsspill: Bryne-HamKam 3-0, HamKam-Bryne 0-0. HamKam fortsetter i 1. divisjon.
2002: Nummer åtte i 1. divisjon.
2003: Nummer en i 1. divisjon, og HamKam rykker opp til eliteserien.
2004: Nummer fem i eliteserien, men bare to poeng fra bronsemedalje.
2005: Nummer ti i eliteserien; ett poeng fra kvalifiseringsplassen.
2006: Nummer 13 i eliteserien, ett poeng fra å redde plassen, og HamKam rykker ned til 1. divisjon.
2007: HamKam blir nummer to i 1. divisjon. Rykker opp i eliteserien sammen med Molde.
2008: Nummer 14 og sist i eliteserien. HamKam rykker ned i 1. divisjon. Igjen.
2009: Nummer 13 i 1. divisjon. Rykker ned til 2. divisjon; nivå tre.
2010: En i 2. divisjon. Rykker opp i 1. divisjon.
2011: Nummer fem i 1. divisjon.
2012: Nummer åtte i 1. divisjon.
2013: Nummer fem i 1. divisjon. Ut i kvalik, men tapte for Ranheim.
2014: Desidert sist i 1. divisjon, en seier og fire uavgjort. Rykker ned til 2. divisjon.
2015: Nummer fire i 2. divisjons avd. 4.
2016: Nummer to i 2. divisjon avd. 2.
2017: Nummer en i 2. divisjon. Rykker opp i 1. divisjon.
2018: Nummer ni i 1. divisjon.
2019: Nummer 10 i 1. divisjon.
2020: Nummer ni i 1. divisjon.
2021: Nummert en i 1. divisjon. Rykker opp i eliteserien.

HamKam og cupen
HamKam har vært i semifinalen i cupen seks ganger. 21 ganger har klubben vært i kvartfinalen. 15 har endt med tap, seks med seier.

Det begynner å bli noen år siden forrige cupsuksess, HamKam har vært i semifinalen i cupen seks ganger. 15 ganger har klubben vært i kvartfinalen. Ni har endt med tap, seks med seier.

1969: Semifinale: 1-2-tap for Strømsgodset i omkamp etter 0-0 i første kamp.
1970: Semifinale: 0-7-tap for Strømsgodset.
1971: Semifinale: 0-5-tap for Rosenborg.
1973: Semifinale: 0-2-tap for Rosenborg.
1975: Kvartfinale: 2-3-tap for Start.
1977: Kvartfinale: 0-2-tap for Steinkjer.
1981: Kvartfinale: 0-1-tap for Viking.
1985: Kvartfinale: 0-1-tap Lillestrøm.
1987: Semifinale: 1-2-tap for Brann.
1989: Semifinale: 1-3-tap for Viking.
1993: Kvartfinale: 1-3-tap for Strømsgodset.
1995: Kvartfinale: 2-3-tap for Hødd.
1996: Kvartfinale: 0-7-tap for Tromsø.
2004: Kvartfinale: 1-3-tap for Lyn.
2005: Kvartfinale: 0-4-tap for Hønefoss.

 

Annonse fra Eliteserien: